Her şeyden önce görmeden bir şey söylemek zor ama genelde amniyotik bant için çok fazla bir şey yapılamaz. Eğer parmaklar gelişmediyse bu konuda bir şey yapmak mümkün değil ancak sadece cilt üzerinde boğumlanma şeklindeki bozukluklar düzeltilebilir.
Hoş Geldiniz
Her şeyden önce görmeden bir şey söylemek zor ama genelde amniyotik bant için çok fazla bir şey yapılamaz. Eğer parmaklar gelişmediyse bu konuda bir şey yapmak mümkün değil ancak sadece cilt üzerinde boğumlanma şeklindeki bozukluklar düzeltilebilir.
Elin iç yüzünde yani parmağı büken kısımdaki tendonların kopma yada kesilmeleri sonucu iyileşme süreci her zaman sıkıntılıdır. Çok iyi bir fizik tedavi ile normale yakın hale gelebilir. Muayene etmeden pek bir şey söylemek mümkün değil ancak ikinci bir ameliyat gerekli gibi görünmekte.
Bu tip bulgular travma olmaksızın ortaya çıkıyorsa genellikle sinir sıkışması olarak tabir edilen duruma işarettir. Bu sıkışma boyun omurları düzeyinde olabildiği gibi sık olarak dirsek veya el bileğinde de olabilmektedir. Tam olarak teşhis için muayene ve EMG denilen sinir iletisi ölçümü testi yapmak gereklidir. Uygunsa fizik tedavi ile de düzelme sağlanabilirken ağır durumlarda sinirin serbestleştirilmesi ameliyatı uygulanması gerekmektedir. Önemsemeli ve doktorunuza başvurmalısınız.
Yanık vakaları sonucunda görülebilen bir durum olup deri veya daha büyük dokuların ele taşınması gerekebilir. Sonuçlar gayet iyi olup görüntü konusunda ne yazık ki mükemmel sonuçlar beklenmemelidir.
Kopan Uzuv buzla direk temas etmeyecek şekilde buz dolu bir torbaya yerleştirilerek saklanmalıdır. Uzuv bir parmak ise literatürde 2 gün sonra bile replantasyon yani yerine koyma işlemi gerçekleştirilmiş ve başarılı olmuş vakalar vardır. Ancak daha yukarı seviyelerden ön kol veya kol düzeyinde bu süreler azalmaktadır. Ortalama 6 saat içinde uzvun yerine konma işleminin gerçekleştirilmesi en uygunudur.
Operasyon el içinden küçük bir kesi ile ve lokal anestezi altında uygulanabilmektedir.
Ganglion kistleri ne yazık ki tekrarlama eğilimindedir. Eğer size rahatsızlık vermiyorsa tekrar tekrar ameliyat olmanıza gerek yoktur. Kesin bir tedavisi cerrahi dışında bulunmamaktadır.
Ayaktan ele parmak transferi mümkündür ve transfer edilen parmak eğer sorunsuz olarak iyileşirse hasta ile büyümeye normal şekilde devam eder.
Herkes dirseğine darbe aldığında benzer durumlar oluşabilir ancak bunlar küçük travmalarla oluşuyor ve kalıcı olarak 4 ve 5. parmaklarınızda uyuşukluk varsa bu ulnar sinirin dirsekte sıkışması yani kubital tünel sendromuyla ilişkili olabilir ve EMG dediğimiz sinir iletim testi ile ortaya konarak sinir serbestleştirme ameliyatı gerçekleştirilebilir.
Yaralanma sonrasında sinirler darbe alabilir ya da kesilebilirler. Darbe alan fakat kesilmeyen bir sinir neredeyse kesilip onarılmış bir sinir gibi davranır ve çok yavaş iyileşir. Bir sinir eğer yaralanma sinir kanalını etkilemediyse, yaralanma bölgesinden her gün 1 mm ilerler ve sonuçta en uç duyu aldığı noktaya parmakta ulaşır. Eğer sinirinizde kesi yok ise bu süreyi hesaplayabilir ve bu dönemde B vitamini desteği alarak sinir iyileşmenize yardımcı olabilirsiniz.
Doğumsal yapışık parmak durumu yani sindaktili operasyonu genellikle ameliyat sonrasında fonksiyon kaybı olmaksızın iyileşir. Kemiklerin, sinir ve damarların işin içine girdiği durumlarda da uygun ayırma işlemi ile biraz daha zor olsa da aynı işlem yapılabilir ve fonksiyon kaybı olasılığı düşüktür.
Fazla parmak alınma işlemi özellikle bebeklik döneminde genel anestezi altında yapıldığından bebeğin anestezi riski teşkil etmeyecek kiloya ve gelişmişliğe ulaşmasını beklemek uygundur. Bu işlem sırasında diğer parmakların büyüme plakları ile ilişki yoksa -ki genellikle yoktur- operasyon diğer parmaklardaki büyümeyi etkilemeyecektir.